Húsvéti édes kekszek

Húsvéti kekszek
Húsvéti kekszek

Mindjárt itt a Húsvét, ezért (meg mert imádok sütni, így bármikor képes vagyok belefogni) nekiálltunk kisfiammal kekszeket készíteni. Egy kis kosárkába fogom majd kitenni, de ajándékba is nagyon cukik lehetnek. Vagy ha kilyukasztod őket a tetejükön, akkor fel is lehet akasztani barka ágakra.

Mielőtt nekiállok sütni, mindig elmosogatok és igyekszem a konyhában tisztaságot varázsolni. Így valahogy tényleg kikapcsol ez a tevékenység. Imádom! :) Remélem Neked is ekkora örömöt fog okozni a készítése!

Hozzávalók:

 • 250g teljes kiőrlésű búzaliszt
 • 50g mandula liszt
 • 200g hideg vaj + kevés a tepsi kikenéséhez
 • 50g cukor
 • 1 tojás

Ha szeretnél kakaósat is készíteni, akkor 235g lisztet + 15g 100%-os kakaóport tegyél a tálba.

Elkészítés:

 1. Egy aprítógépbe tedd bele a mandulákat és daráld lisztté.
 2. Egy nagyobb tálba öntsd bele a mandula- és a teljes kiőrlésű búzalisztet, a cukrot (én most barna nádcukrot használtam), majd kockázd bele a hideg vajat. Morzsold össze őket és üsd bele a tojást.
 3. Az egészet gyúrd össze egynemű masszává. Tedd be a hűtőbe 10 percre.
 4. Kapcsold be a sütőt 180 fokra, vajazd ki a tepsiket, egy gyúródeszkán nyújtsd ki kb. 3-5 mm vastagra és szúrd ki a kekszeket.
 5. Tedd őket a tepsibe és süsd kb. 10-15 percig.
 6. Mielőtt kipakolnád őket egy dobozba, várd meg míg kihűlnek. Így nem fognak törni.

Kb. egy közepes fémdoboznyi lesz ebből az adagból.

Picit a teljes kiőrlésű lisztről:

A teljes kiőrlésű liszt abban különbözik a fehér liszttől, hogy rajta hagyják a mag belső héját. Így több tápanyag marad az őrleményben. Másrészről képzeld el úgy a beleidet, mintha egy üvegmosó kefével átmosnál egy üveget. Ugyanígy működik az élelmi rost a szervezetben: megfelelő mennyiségű folyadékkal (napi 2-3 liter) megduzzad a gyomorban, bélben és magába gyűjti a méreganyagokat és távozik a szervezetből. Még nagyon jó, ha szeretnél kevesebbet enni, mert teltségérzetet biztosít. És nem utolsósorban a vércukrot is elhúzódóbban emeli.
Érdemes sokmindenhez kipróbálni ezt a fajta lisztet.

Jó eszegetést! :)

Címkék: 

Feliratkozás Comments for "Húsvéti édes kekszek" csatornájára