A kenyér

Kemencében sült kenyér
Kemencében sült kenyér

Kenyeret szinte minden nap eszünk. De nem mindegy milyet választotok. A bolti kenyerek ízét már mindegyikőtök megtapasztalhatta , és hát... nem az igazi (persze tisztelet a kivételnek). Ezért arra biztatlak titeket, hogy süssétek otthon saját kis cipóitokat. :) Abszolút nem akkora dolog, mint amilyennek elsőre hangzik. Kezdjünk is neki!

Mire lesz szükséged egy kb. 750g-os kenyér elkészítéséhez?

  • egy nagyobb mély tálra
  • 500g lisztre
  • 10g friss élesztőre
  • 1 tk. sóra
  • 370 ml langyos vízre (ha túl híg lesz a tészta tegyél hozzá egy pici lisztet, ha keményebb akkor vizet - ez liszt függő)
  • 2 ek. olajra

A lisztnél a teljes kiőrlésű lisztet szoktam használni. A búzaliszttel készült kenyerek szépen megkelnek és még a teljes kiőrlésű változat is sokkal könnyebb lesz, mintha például rozsból készítetted volna. Ha viszont neked még nagyon furcsa a teljes kiőrlésű liszt állaga, íze, akkor fele-fele arányban tegyél bele finomlisztet. Ezzel is lehet játszadozni, de arra figyelj oda, hogy 400g mindenképpen sikér tartalmú legyen. Ilyenek a búza, rozs, zab és az árpa. A maradék rész pedig lehet kölesliszt, hajdinaliszt, rizsliszt, stb.

Mivel ízesítheted a kenyered?

  • magvakkal: dióval, lenmaggal, mandulával, szezámmal, stb.
  • hagymával – vágd nagyon apró kockákra és tedd a liszthez
  • olíva bogyóval
  • víz egy része helyett tehetsz bele joghurtot, tejfölt – így lágyabb kenyeret kapsz
  • fűszerekkel: bazsalikommal, rozmaringgal, oregánóval, köménymaggal
  • aszalt paradicsommal
  • ízlésed szerint igazából bármivel

Készítés menete

  1. Mérd ki a lisztet/liszteket egy mély tálba.
  2. Morzsold bele a friss élesztőt és add hozzá a sót, olajat, és ha szeretnéd, az ízesítő anyagokat.
  3. Langyos vízzel gyúrd össze.
  4. Vedd ki a tésztát egy gyúródeszkára és dagaszd 5-10 percig míg rugalmas, sima tésztát nem kapsz (ha sietek akkor gyúrok rajta párat, így is működik).
  5. Nagyon picit langyosítsd meg a sütőt, és itt kelesztd a tésztát 1-2 órát (mikor hogy jön ki – ebben az időben végezd nyugodtan a többi dolgod).
  6. Ha megkelt, vajazz és liszetzz ki egy jénai tálat, gyúrd át és formázd a tésztát és – már a tálban – vagdosd be a tetejét és löttyints rá egy pici vizet.
  7. 180 fokon 35-45 percig süsd (sütő függő).
  8. Ha készen van, borítsd ki egy rácsra és hagyd kihűlni. Akkor jó, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad.

Ha van otthon kenyérsütő géped, akkor abban is elkészítheted (hétvégén azért mindenképp próbáld ki a kézzel gyúrt változatot is). Este csak rakd be a hozzávalókat az üstbe és reggelre az egész lakást kenyérillat lengi majd be.

Nagyon jó érzés lesz mikor a férjed, feleséged, gyereked rácsodálkozik, hogy otthon sült kenyér van előttük. :)

Címkék: 

Feliratkozás Comments for "A kenyér" csatornájára