Olajos magvajak

Először 15 éve futottam össze életem első magvajával. Azt hiszem éppen szezámvaj volt. Hogy hol ismerkedtünk meg, már nem emlékszem, de nagy benyomást nem tett rám akkoriban.

Az 1990-es évek végén még nemigen lehetett kapni ezeket a dolgokat itthon, viszont ma már rengetegféle megtalálható a boltokban. Találkozhattatok már mandulavajjal, szezámvajjal (vagy tahini-vel), mogyoróvajjal, kesudióvajjal, dióvajjal. Azóta nekem is az egyik kedvenc alapanyagommá váltak. Rengeteg tápanyagot tartalmaznak és nagyon jól bele lehet keverni ételekbe, illetve kenyérre kenve is kiválóak.

Sok bennük az E-vitamin, egyszeresen telítetlen zsírsav, folsav, B-vitaminok, kálcium, magnézium, mangán és réz. Főleg várandós- és szoptatós anyáknak, gyerekeknek
(a mogyorót és diót csak 3 éves kortól ajánlott bevezetni, a többi olajos magot – kis mennyiségben adagolva – 1 éves kortól adhatjátok), idősebbeknek javaslom a heti többszöri fogyasztását, de igazából bárkinek szuper.
Érdemes ezeket már csak akkor az ételbe keverni, ha kicsit kihűltek, hogy a zsírsavak ne károsodjanak.

Akár otthon is elkészíthetőek, de ha nincs időtök, akkor készen is megvehetitek. A mandulát / diót / kesudiót / mogyorót aprítón 3-4 percig kell aprítani, ennyi idő után krémes állagú lesz. A szezámmagot pedig kézi mákdarálón lehet olajos krémmé darálni. Ez utóbbi kicsit macerásabb, de nem lehetetlen megküzdeni vele. Készíthettek akár csokis változatot is. Ehhez 150g magot és 40g csokoládét (legjobb ha 70 vagy magasabb százalékos) tegyetek a gépbe. Majd ha már krémes, akkor egy picit lehet édesíteni. Magában vagy akár almába töltve, kenyérre kenve, sütibe téve is pazar.

Hogyan lehet felhasználni?

  • pirítósra kenve, meglocsolva egy pici mézzel
  • kásába keverve
  • krémlevesbe keverve
  • főzelékbe téve
  • tésztaételbe keverve
  • krémekbe téve: pl.: csicseriborsó krémhez a szezámvajat, sárgarépás-sajtos krémhez a mandulavajat
  • zöldségtortákba, rakott ételekbe és sütik tésztájába is keverhetitek, csak itt számolni kell azzal, hogy veszít majd tápértékéből
  • igazából bármibe nagyon finom tud lenni

Címkék: 

Hozzászólások

Nem is tudtam, hogy aprítóval ennyire krémes állagúvá válhat valami... kipróbáltam és tényleg működik. Nagyon köszi a tippet.

Nagyon szívesen!
Feliratkozás Comments for "Olajos magvajak" csatornájára