Spenótfelfújt

spenótfelfújt
spenótfelfújt

Nagyon-nagyon régóta szeretnék felfújtat készíteni, de valahogy sosem mertem nekikezdeni. Pedig ennél egyszerűbb étel nem sok van! Tegnap aztán úgy megkívántam, hogy muszáj volt megpróbálnom. Olyan finom lett, hogy abba sem tudtuk hagyni az eszegetését. Pedig a családban elvileg van olyan, aki ki nem állhatja a spenótot... :)
Érdemes kicsi felfújt tálkákban készíteni. Nekem nincs még ilyenem, úgyhogy tepsiben (kb. 20x30 centisben) sütöttem meg. Így is abszolút jó, de úgy azt hiszem sokkal gusztább lesz.
A recept Rose Elliot egyik szakácskönyvéből való.

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 450g friss spenót
  • 4db tojás
  • 50g sajt (zsíros termelői sajtot használtam)
  • szerecsendió, só, bors
  • sütőpapír

Elkészítés

  • Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és béleld ki a formát sütőpapírral (ha kis tálkákban készíted és azokból kerül majd elfogyasztásra, akkor elég csak kicsit kivajaznod).
  • Mosd meg és vágd fel a spenótot, majd tedd bele egy lábosba és párold egy picit (éppen hogy csak összeessen).
  • Tedd a turmixgépbe a spenótot, a tojások sárgáját, a sót, szerecsendiót és a borsot, majd turmixold sima állagúvá.
  • Verd fel a tojásfehérjét kemény habbá.
  • A lábosban óvatosan keverd össze a masszát a habbal (legjobb ha lyukas fakanalat használsz).
  • Öntsd bele a formába, szórd meg sajttal és 10-20 perc alatt süsd meg. Akkor jó, ha a teteje „ruganyos” már.

Tápanyagtartalom 1 adagban

  • Energia: 90 kcal
  • Fehérje: 7,5g
  • Zsír: 5g
  • Szénhidrát: 3g

A spenótban sok A- és K-vitamin található. Ezeken kívül még folsavat, kalciumot, magnéziumot és mangánt is tartalmaz, sőt van benne egy lutein nevű vegyület, ami védi a szemet.

Ebédre spárgás-krumplis raguval, vacsira pedig salátával ettük. Bármilyen főzelékhez, tartalmasabb leves után vagy köretnek is szuper. Próbáljátok ki, megéri. :)

Címkék: 

Feliratkozás Comments for "Spenótfelfújt" csatornájára