Szilveszteri sós keksz

sós keksz
sós keksz

Vendégségbe sütöttem a két ünnep között, ezért lett fenyőfa formájú (meg azért mert imádok sütit kiszúrni), de akár rudacskákra vágva vagy bárhogyan formázva is teljesen jó akár szilveszteri buliba vagy csak úgy eszegetni egy átlagosnak látszó nem átlagos gyertyafényes téli estén.

Lenmagliszt van benne, ettől egy érdekes, szokatlan íze lesz a keksznek. Mi imádtuk!
A lenmagban sok alfa-linolénsav található, amiből a szervezet omega-3 zsírsavat tud előállítani. Ez a zsírsav segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, segíthet a depresszió elkerülésében és leküzdésében, illetve abban, hogy jobban tudj koncentrálni (és még sok másban is).
Plusz extra, hogy a lenmag lisztje a gluténmentes táplálkozásba is jól beilleszthető.

Hozzávalók kb. 30 kekszhez

  • 250g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 50g lenmagliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 240g bio margarin
  • 1 ek. almaecet
  • 50ml víz
  • 1 tk. finomítatlan tengeri só
  • liszt a nyújtáshoz
  • sütőpapír
  • magok a kekszek tetejére

Elkészítés

A hozzávalókat gyúrd tésztává és tedd a hűtőbe pihenni 30-40 percet. Ezt nem muszáj megtenni, de úgy sokkal jobban tudsz dolgozni majd a tésztával. Nyújtsd ki egy lisztezett deszkán és formázd meg. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgasd bele a kekszeket és pici vízzel kend meg a tetejüket, hogy a magok jobban meg tudjanak tapadni. 160 fokon süsd 10-20 percet (figyelgesd, mert abszolút sütőfüggő).

Jó étvágyat!

Címkék: 

Feliratkozás Comments for "Szilveszteri sós keksz" csatornájára