
Pár napja láttam egy videót amiben Kovács Zoltán vegán séf készített egy hamis majonézt. Olyan jól nézett ki, hogy muszáj volt kipróbálnom!
Szeretem a magból készült szószokat is, de ez igazán olyan volt mint a tojásból készült változata (nem mintha ahhoz kellene hasonlítania feltétlenül, de szerintem néha jó ha vissza lehet idézni gyermekkorunk ízeit egy-egy ilyen mentes finomsággal).
Hidegen sajtolt napraforgóolajat használtam. Igaz, ennek nem a legjobb a zsírsav összetétele, de ez az olaj adja vissza leginkább a majonéz ízét.
Hozzávalók a majonézhez (kb. 500 ml-hez)
- 200ml bio szójatej
- só
- pici finomítatlan nádcukor
- citromlé
- mustár
- bors
- hidegen sajtolt napraforgóolaj (amennyit felvesz)
A szójatejet öntsd bele a turmixgépedbe a sóval, borssal, cukorral, mustárral, citromlével és alacsony fokozaton kezd el hozzáönteni az olajat. Addig öntsd, míg majonéz állagot el nem éri a szósz.
Ha szeretnél krumplisalátát, akkor lilahagymát vágj apróra és locsold meg egy kicsi citromlével és szórd meg sóval, hogy ne legyen csípős. Keverd hozzá a megfőtt és felaprított burgonyát és hamis majonézt.
Jó étvágyat!