Töktócsni tojás nélkül

töktócsni
töktócsni

Elképesztően finom tócsni készült ma ebédre. Ráadásul tojás nélkül! Akár pici babádnak is elkészítheted így (neki mindenképp sütőben sütve), de ha a tojásra allergiás bárki a családban vagy vegán vagy akkor is érdemes kipróbálnod ezt a receptet. Ebédre vagy vacsira, munkahelyre vagy suliba is viheted!

Kolbásztökből sütöttem a mai adagot, de cukkinivel is állati jó.

Tojás helyett őrölt lenmagot tettem bele, ami vízzel elkeverve kissé nyúlós állagú lesz. Kipróbálhatod útifűmaghéjjal is ugyanilyen arányban. A lenmagot azért szeretem jobban használni, mert sok alfa-linolénsav található benne, ami a szervezetben omega-3 zsírsavvá alakul. Ez a zsírsav hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez, a jobb koncentrációhoz és a daganatos megbetegedések kialakulásának csökkentéséhez.

http://manioka.hu/content/ceklas-tocsni
Ezt a receptemet is kipróbálhatod tojás helyett lenmaggal!

Hozzávalók 6 tenyérnyi darabhoz

  • 1 m hosszú kolbásztök (vagy egy hatalmas cukkini)
  • 150g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 2 ek. őrölt lenmag 3 ek. vízbe áztatva
  • 1 tk. só + 1 a reszelt tökhöz
  • 2 nagy gerezd fokhagyma
  • kapor
  • olaj a sütéshez

Elkészítése

A tököt hámozd meg, majd félbe vágva egy evőkanállal szedd ki a nagyon puha, magos belsejét.
Ha ezzel megvagy, akkor elő a reszelőt és már reszelheted is a „tócsnialapanyagot”.
Egy nagyobb tálba tedd bele a tököt és dolgozd össze 1 tk. sóval, majd 10 percet hagyd állni, hogy levet eresszen ( a lé nem kell most nekünk).
Mérj ki 150g lisztet és add hozzá a kinyomkodott reszelt tököt, lenmagot, sót, kaprot és fokhagymát.
Forrósíts fel egy serpenyőben (a vas serpenyő a #1) kevés olajat és tenyérnyi tócsnikat formázva süsd mindkét oldalát aranybarnára.

Salátával, főzelékkel vagy akár magában is kiváló.

Jó étvágyat!

Címkék: 

Feliratkozás Comments for "Töktócsni tojás nélkül" csatornájára