
Elképesztően finom tócsni készült ma ebédre. Ráadásul tojás nélkül! Akár pici babádnak is elkészítheted így (neki mindenképp sütőben sütve), de ha a tojásra allergiás bárki a családban vagy vegán vagy akkor is érdemes kipróbálnod ezt a receptet. Ebédre vagy vacsira, munkahelyre vagy suliba is viheted!
Kolbásztökből sütöttem a mai adagot, de cukkinivel is állati jó.
Tojás helyett őrölt lenmagot tettem bele, ami vízzel elkeverve kissé nyúlós állagú lesz. Kipróbálhatod útifűmaghéjjal is ugyanilyen arányban. A lenmagot azért szeretem jobban használni, mert sok alfa-linolénsav található benne, ami a szervezetben omega-3 zsírsavvá alakul. Ez a zsírsav hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez, a jobb koncentrációhoz és a daganatos megbetegedések kialakulásának csökkentéséhez.
http://manioka.hu/content/ceklas-tocsni
Ezt a receptemet is kipróbálhatod tojás helyett lenmaggal!
Hozzávalók 6 tenyérnyi darabhoz
- 1 m hosszú kolbásztök (vagy egy hatalmas cukkini)
- 150g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 ek. őrölt lenmag 3 ek. vízbe áztatva
- 1 tk. só + 1 a reszelt tökhöz
- 2 nagy gerezd fokhagyma
- kapor
- olaj a sütéshez
Elkészítése
A tököt hámozd meg, majd félbe vágva egy evőkanállal szedd ki a nagyon puha, magos belsejét.
Ha ezzel megvagy, akkor elő a reszelőt és már reszelheted is a „tócsnialapanyagot”.
Egy nagyobb tálba tedd bele a tököt és dolgozd össze 1 tk. sóval, majd 10 percet hagyd állni, hogy levet eresszen ( a lé nem kell most nekünk).
Mérj ki 150g lisztet és add hozzá a kinyomkodott reszelt tököt, lenmagot, sót, kaprot és fokhagymát.
Forrósíts fel egy serpenyőben (a vas serpenyő a #1) kevés olajat és tenyérnyi tócsnikat formázva süsd mindkét oldalát aranybarnára.
Salátával, főzelékkel vagy akár magában is kiváló.
Jó étvágyat!