Vegán gesztenyés piskóta

gesztenyés süti
gesztenyés süti

Az utolsó „rondadefinom” darab amit meg tudtam menteni egy fénykép erejéig. Aztán annak is nyoma veszett.

Az alapja vegán piskóta Rose Elliot könyvéből aminek a receptje annyira csodás, hogy számtalan variációban szoktam használni (annyit variáltam benne, hogy a cukor mennyiségét felére csökkentettem). A tetejére pedig házi szilvalekvár, gesztenyemassza (ebből szerintem mindenképp bio-t válassz, mert sokkal finomabb íze lesz) és fekete csoki került. Hmm… nagyon finom lett. Akár szülinapi tortának is jó választás!

Hozzávalók egy 15*30 cm-es tepsihez

A piskótához

  • 125g teljes kiőrlésű liszt
  • 100g finomliszt
  • 90g finomítatlan nádcukor
  • 225ml víz
  • 6 ek. szűz olívaolaj
  • 2 tk. sütőpor
  • késhegynyi vanília (elhagyhatod)

A liszteket, a sütőport, a cukrot és a vaníliát keverd össze, majd add hozzá a vizet, olajat és keverd egynemű masszává. Egy 15*30 cm-es tepsit kenj ki kókuszzsírral, lisztezd ki és egyengesd el benne a tésztát. 175 fokon - fontos, hogy ne magasabb hőfokon, mert a szűz olíva olajnak ez a füstpontja, ami azt jelenti, hogy ennél magasabb hőfokon füstölni kezd és szerkezetileg átalakul ami káros vegyületek képződését vonja maga után - süsd kb. 25-30 percig.

A tetejére

  • 3púpos ek. szilvalekvár (ribizlilekvárral még varázslatos lehet)
  • 2 bio gesztenyemassza
  • 1dl rizstej
  • 200g fekete csokoládé

Mikor megsült a piskótád, még forrón kend be a lekvárral, hogy be tudja szívni. Ha picit hűlt, terítsd el rajta a gesztenyés masszát amit előtte a rizstejjel turmixolj össze. A végén pedig csurgasd rá a vízgőz felett megolvasztott csokit. Így is felvághatod, de meg is várhatod míg megszilárdul.

Jó étvágyat!

Címkék: 

Feliratkozás Comments for "Vegán gesztenyés piskóta" csatornájára