Vöröslencse krémleves

vöröslencse krémleves
vöröslencse krémleves

Gyorsan elkészül, tápláló, jókedvre derít, felmelegít egy hidegebb tavaszi estén és még a gyerekek is megnyalják mind a tíz ujjukat utána. Sőt akár egy kis termoszba öntve munkahelyi ebédnek is megállja a helyét.

A vöröslencse nagyon gazdag vasban, de ahhoz, hogy ez hasznosulni tudjon, fontos C-vitaminban gazdag zöldséget fogyasztani hozzá. Sok magnéziumot, cinket, kalciumot, mangánt és kobaltot tartalmaz még. Nem utolsósorban triptofán nevű aminosavban is bővelkedik (még a banán, dió, napraforgómag, fekete csokoládé, tökmag, szárazbab, csicseriborsó), ami szerotoninná alakul a szervezetben. Ez segít leküzdeni a depressziót, rossz hangulatot. Érdemes rendszeresen lencsét enni.

Sárgarépával gazdagítottam a vöröslencsét, ami béta-karotint tartalmaz. Ez nem csupán a látást javíthatja, de a bőrbe jutva a leégés ellen is védhet.

Hozzávalók kb. 6-8 személyre

  • 2,5 dl vöröslencse
  • 3 nagy szál sárgarépa
  • 2 nagy lilahagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 dl zabtejszín
  • curry
  • kurkuma
  • pirospaprika

Elkészítés

A lilahagymát, fokhagymát, sárgarépát, vöröslencsét 1,5 liter vízzel tedd oda főni. Ha már majdnem puha fűszerezd meg (azért nem az elején, mert a főzés csökkentheti a sónak és a fűszereknek az ízintenzitását). Majd ha megfőttek a hozzávalók, turmixold össze a zabtejszínnel.
Korianderrel (C-vitamin miatt) megszórva és joghurttal meglocsolva tálalhatod.

Jó étvágyat!

Címkék: 

Feliratkozás Comments for "Vöröslencse krémleves" csatornájára